Blog

Haberler

Microsoft, Yeni Mağazasında Steam’i Görmek İstiyor

Windows 11’in tanıtıldığı konferansın ardından yaptığı bir röportajında Microsoft CPO’su Panos Panay yenilenmiş Microsoft Mağazası ile ilgili önemli detaylardan bahsetti. Panay’ın söylediklerine göre Amazon’un uygulama mağazasını Windows 11’e yerleştirmek isteyen Microsoft bununla da yetinmeyip birkaç sene öncesine kadar dijital oyun marketinin bir nevi tekeli olan Steam ve birkaç senedir Steam’in tek büyük rakibi olan Epic Games Store’u da yenilenmiş Microsoft Mağazası’na dahil etmek istiyor.

Microsoft’un amacının Microsoft Mağazası’nı daha aktif hale getirmek olduğunu kolayca anlayabildiğimiz Windows 11 konferansında da belirtildiği gibi Microsoft, geliştiricilerin, üçüncü taraf platformlardan elde ettikleri gelirlerden komisyon almayacak. Ancak bu açıklamaya rağmen Epic Store ve Steam’i de mağazasına eklemek isteyen Microsoft’u biraz şüpheli hale getiriyor. Hali hazırda erişimin kolay olduğu bu iki mağaza yaptığı satışlardan %10-12 arası bir pay alırken Microsoft Mağazası’nda şu an satılan oyunlardan Microsoft’un %30 pay aldığını ve bunun fiyatlara yansıdığını da görebiliyoruz.

Microsoft Mağazası’nın diğer uygulama mağazaları kadar tercih edilmediğinin farkında olan Panos Panay, The Verge’e verdiği röportajında, ”Başkaları mağazaya gelmek istediğinde, çok hoş karşılanırlar. Aslında bakarsanız, zaten teşvik edildiler ve politikaları bu yönde geliştiriyoruz.” diyor.

Her hafta oyunculara bedava oyun dağıtan Epic Store ve şu anda da devam eden yaz indirimleri gibi sene boyunca irili ufaklı birçok indirim gerçekleştiren Steam kendilerini piyasada kanıtlamış durumdayken Microsoft’un da pastadaki dilimini büyütmek istediğini rahatlıkla görebiliyoruz.

Her şeye rağmen oyuncular tarafından PC oyunları için yetersiz ve bazı yanlış politikalar izleyen Microsoft’un bu hamlesine Epic Store ve Steam’in yeşil ışık yakması uzak bir ihtimal gibi görülmekte. İlerleyen günlerde Windows 11 ile ilgili daha çok açıklama gelmesi bekleniyor.