ÇÖZÜMLERİMİZ

Yedekleme Sistemleri

Depolanan verilerin herhangi bir sebep ile zarar görmesi, kurumların çalışma süreçlerinde ciddi zararlara yol açabilmektedir. Yaşanabilecek bir felaket durumu sonrasında depolanan verilerin geri yüklenememesi, kurumun ticari faaliyetlerine son vermesine neden olabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Kurumlar için her geçen gün önemi artmakta olan ve hayati bir öneme sahip olan verilerin, yedeklenmemesi büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle kurumlarda çalışma süreçlerine bağlı olarak, yedekleme sistemleri kurulmalı ve yedekleme işlemleri günlük olarak takip edilmelidir.

Yedekleme sistemlerinin kurulumu; yedeklenecek veri miktarı, yedekleme sıklığı, yedeklenen verinin zaman içerisinde değişme oranı ve maksimum veri kaybı gibi parametrelere bağlıdır. Bu sistemlerin birden fazla sunucunun eş zamanlı yedekleme işlemini yapabilmesi, işletim sistemlerinin kayıt dosyalarını tam ve eş zamanlı olarak yedekleyebilmesi ve işletim sistemleri üzerinde çalışan veritabanı uygulamalarının (SQL, Exchange, Oracle vs) yedeklerini sistem kapatılmadan alabilmesi gerekmektedir.

Yedekleme sistemlerinde, sunucu (server) ve depolama birimleri üzerindeki verilerin; tam (full), artırımlı (incremental) ve farklı (differential) biçimlerde, manuel ya da belirlenen aralıklarda otomatik olarak alınabilmesi ve bu yedeklerin, tam ya da kısmi kurtarma işlemlerinde veri kaybına uğramadan elde edilebilmesi mümkündür. Bu işlemlerin hem yerel hem de geniş alan ağı üzerinde yapılabilmesi ve oluşan sorunların sistem yöneticisine e-posta, sms gibi yollarla iletilebilmesi de son derece mühimdir.

Veri yedekleme işlemlerinin mühendislik standartlarına uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için, kurumun çalışma süreçlerine paralel bir yedekleme politikasına ihtiyaç vardır. Yedekleme politikasının yerine getirilebilmesi için ise, detaylı bir analiz çalışması yapılmalı ve politikanın problemsiz bir şekilde sürdürülebilmesi için yedekleme planı ortaya koyulmalıdır. Yedekleme planın işletilmesi ve zaman içerisinde ihtiyaçlara göre güncellenmesi, veri kaybı durumunda kurumun karşılaşacağı zararı en aza indirebilmektedir.

Veri Kaybına Neden Olabilecek Sorunlar

  • Donanımsal Kaynaklı Sorunlar; Sabit diskin bozulması, yanması veya zarar görmesi donanımsal kaynaklı sorunlardır. Eğer diğer donanımların zarar görmesi, sabit diski etkileyecek bir boyutta ise, bu durum da donanımsal kaynak sorun olarak değerlendirilebilir.
  • Yazılımsal Kaynaklı Sorunlar; İşletim sisteminin çökmesi, yazılımların hatalı kullanılması, virüs veya zararlı yazılımların sisteme zarar vermesi gibi durumlar yazılımsal kaynaklı sorunlardır.
  • Dış Kaynaklı Sorunlar; Elektrik kesintisi, voltaj düşüklüğü veya yüksekliği gibi durumların, işletim sistemi ve donanımlara zarar vermesi, internet üzerinden gelebilecek saldırılar ve saldırganların bilgilere ulaşılması, bilgisiz kullanıcıların bilgisayar ve sisteme zarar vermesi, dış kaynaklı sorunlardır.

Yedekleme ve Geri Yükleme Çözümlerimiz

  • Yerel ve geniş ağ üzerinden merkezi yedekleme
  • SAN/NAS mimarileri üzerinde yedekleme
  • Sunucu bağımsız yedekleme (Server-Free Backup)
  • Uygulamaların eş zamanlı olarak yedeklenmesi (Online Backup)
  • Kademeli yedekleme (Disk Staging)
  • Anlık geri yükleme (Instant Recovery from Snapshots)
  • Sistem Kurtarımı
  • Masaüstü ve mobil cihazların yedeklenmesi ve senkronizasyonu