Blog

Haberler

İlk DDR5 Bellekler Satışa Sunuldu

DDR5 dönemi resmen başladı ancak ciddi anlamda değil. Bununla demek istediğim, DDR5 RAM’in ilk tüketici kiti, Amazon ve Newegg dahil olmak üzere perakende satış sitelerinin yolunu buldu, ancak bir tane satın alırsanız, bu yıl Alder Lake gelene kadar rafınızda tozlanmayı bekleyecek.

Bunun sebebi henüz hiçbir tüketici platformunun DDR5 bellekleri desteklememesi. Bu senenin sonunda beraberinde Intel’in 600-serisi chipsetleriyle çıkacak olan Alder Lake bunu değiştirecek olsa da TeamGroup beklemek yerine 32GB’lık DDR5-4800 kitlerini satışa sundu.

“Elite” isimli kit 16GB’lık iki modülden oluşuyor. Zamanlamalar 40-40-40-77’de oldukça gevşek. Bu sayıları bir perspektife oturtmak için, G.Skill’in 32GB (2x16GB) DDR4-4800 Trident Z RGB bellek kiti çok daha sıkı 20-30-30-50 zamanlamalara sahip.

Teknik olarak, Alder Lake geldiğinde her iki bellek türünü de destekleyeceği için DDR5 ve DDR4 bellek arasında bir seçeneğiniz olacak. Yine de aynı anakartta değil ve Alder Lake için DDR4 kartların DDR5 kartlarıyla (hem performans hem de mevcut özellikler açısından) nasıl karşılaştırılacağını göreceğiz. Ama bu ileriki tarihlerde gerçekleşmesi gereken bir tartışma.

TeamGroup birkaç hafta önce 32GB DDR5-4800 belleklerin 400$’dan satışa sunulacağını söylemişti ancak Amazon’da stoklar bitmeden önce fiyatının 311$ olduğunu gördük.

Bu aslında yeni nesil bir ürün olmasının yanı sıra hız ve kapasite açısından fena değil. Yine de, stokta geri gelse bile satın almamalısınız. Birincisi, TeamGroup’un ilk DDR5 kiti, JEDEC’in temel özelliklerine bağlıdır. DDR4 arazisinde gördüğümüz gibi, daha hızlı kitler kaçınılmaz olarak üretilecektir – perakende DDR4 kitleri, JEDEC’in 3.200MT/s tanımının çok üzerinde olan 5,333MT/sn’ye kadar çıkmaktadır. İkincisi ise raflarda tozlanmasını beklemek için bir RAM kiti almak çok da mantıklı değil.

Ne olursa olsun, Alder Lake geldiğinde ve gelecek yıl AMD’nin Zen 4’ü piyasaya çıktığında DDR5’in performansı nasıl etkilediğini görmek ilginç olacak. Ayrıca bu yıl perakende satışta başka hangi DDR5 kitlerinin sunulacağını ve bunlardan herhangi birinin 4.800MT/sn’den daha hızlı olup olmayacağını da merak ediyoruz.