Blog

Haberler

Bakanlık’tan Kripto Para Düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, kripto para alım satımında yatırımcının korunması ve kara paranın önlenmesi için denetimi güçlendirecek yasa çalışmasının tamamlandığını açıkladı. Yasanın batı ülkelerinin kripto para yasalarına benzer bir düzenleme olacağını ve Ekim ayında TBMM’ye sunulacağını açıklayan Gül düzenlemenin belirli tutarların üzerindeki değerler için vergi alınacağını ve şirketlerde sermaye şartı aranacağını da belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yasa çalışmasında kripto varlık çeşitleri tanımlandı, ihraç ve dağıtılması, alım satım yapanların uyması gereken kurallar ve varlık saklama hizmetinin şartları belirlendi.

Sistemdeki şirketlere altyapıya uyum için süre verilecek. Aracı kurum sahiplerinde belirli kriterler aranacak, güvenlik soruşturmaları, teminat gösterilmesi gibi koruyucu adımlar devreye girecek.

Denetim yetkisi Mali Suçları Araştırma Kurulu’na verilirken, BDDK finansal tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabetin güçlendirilmesine yönelik gözetim mekanizmasını oluşturacak.

Bakan Yardımcısı düzenlemeye dair milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Japonya başta olmak üzere bir ülkede kripto paranın tamamen serbest olduğunu belirterek, “Yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa, Amerika’da serbest mekanizmalar var. Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak” dedi. Ercan Gül, çalışmanın hazır olduğunu ve yeni yasama yılında Meclis’e geleceğini söyledi.

Kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurumu’ndan lisans alması ve teknik yeterlilikler aranması da düzenlemeler içinde. Vergilendirmenin, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yoluyla mı olacağı tartışılırken stopaj seçeneği ağırlık kazanıyor. Amerika’da 10 bin doların üstündeki kripto para transferlerinin bildirilmesi gerekirken Almanya başta olmak üzere Avrupa’da 600 euro altındaki değerlerden vergi alınmıyor.